onsdag 23 oktober 2019

Post Race Blues.

Och chokladens icke vara eller underbar vara.

Hej!
Jag har haft planer att skriven en sådan där race report om hur det gick på Värmdö Ultra 61 km men efter ha stångat in huvudet i någon sorts post race blues så hoppar jag över det för tillfället.

Jag har ingen motivation att skriva ett genomtänkt fullskaligt inlägg om loppet. 
Men det kommer en rapport eller åtminstone några rader om hur loppet gick och upplevdes.

snaaart.

Jag har inte ork att springa.
Pallar inte att skriva.
Vill mest sova och äta choklad.
Jag är så sugen på Nutella.

På tal om nötkräm eller ren choklad.

I Kalifornien undersöktes chokladintag och sinnesstämning bland 931 försökspersoner. Sinnesstämning mättes med hjälp av en depressionsskala där ett värde på eller mer 16 tydde på början till depression medan ett värde på 22 eller mer tydde på klar depression. 
De personer som enligt skalan hade ett värde på 16 eller mer åt också signifikant mer choklad (8,4 portioner/månad) jämfört med de som inte ansågs lida av depression (5,4 portioner/månad). De studiedeltagare som hade 22 eller mer hade ett ännu högre intag (11,8 portioner/månad). Associationen var tydlig hos både män och kvinnor.
Förutom chokladintag kontrollerades även intag av fett, energi, koffein och kolhydrater men inga direkta skillnader kunde ses mellan grupperna, vilket innebär att dessa faktorer troligtvis inte heller påverkade resultatet i någon större utsträckning. 

Frågan kvarstår emellertid om man äter choklad för att man är deprimerad eller om man blir deprimerad av att äta choklad. För att utröna detta krävs fler studier.

Det om detta. Bloggandet är igång så nu blir det en tupplur och sen upp på hästen igen och börja träna igen.

Nu kör vi!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar