måndag 2 april 2018

Förkyld idag


En vecka till då jag, nära & kära och mitt gäng Långviks löparsällskap skall kuta Europas största maraton, Paris Maraton...
och jag har förkylningskänningar.
Katastrofkaos på jobbet.
Fullmåne med kass sömn i natt.
Attans också.
Nåja det skall nog bli bra.

(Ja nu är ju inte Långviks löparsällskap just mitt gäng. Jag är inte ordförande eller så men innehar dock en väldigt hög post. Slut om det.)

Förkylningen går över tid nog. Jag skall inte gnälla... Forskare har nämligen upptäckt att gnöl och negativitet faktiskt kan skada nervceller i hjärnan som styr känslor, förnimmelser och minne. Negativt ältande sätter nämligen i gång en stressreaktion som leder till ökad utsöndring av stresshormonet kortisol. 




Och ju mer kortisol som frigörs genom negativa tankar och upplevelser, desto svårare blir det för hjärna att bilda nya, positiva minnen. Kortisolet bryter nämligen ner hippocampus som bland annat spelar en viktig roll för minne, känslor och inlärning.
Sådetså.
Nu är det så att igenom åren har jag noterat att jag alltid blir sjuk/får sjukkänslor veckan innan ett stort lopp. Jag har oftast ingen nervositetkänsla förrän kanske timmarna före loppet men det lär ju vara någon sorts spänning eller förhoppningsvis laddning som dyker upp redan veckan innan och skapar denna känsla. Hoppas att det är samma denna gång för då går det över dagen innan loppet. 
Så istället för gnälla är det bara att skratta åt fenomenet.

"Ett gott skratt kan allt från att minska stress och oro i kroppen till att stärka immunsystemet."

Sa jag att:
- Jag fick post från ADHD-föreningen igår. 
- Det bara damp ned i brevlådan!


Inga kommentarer: