onsdag 29 mars 2017

Hailstorms ladder.



Körde ett snabbt efternätterna pass idag.
Det är ju för härligt att trena varje dag.
Även idag så hade jag T-tröja och shorts men till skillnad från igår så var det brrrrraaaa kallt, framför allt första tre kilometrarna. Jag kör ju ofta på känsla och infall och så även idag. Började med ambitionen att köra något som mina Amerikanska Ultralöparvänner kallar för "Fartlek" men ganska omedelbart beslutade jag att köra lite mer organiserat och dammar av Hailstorms Ladder.




HL är en kollapsande pyramid med Amerikanska influenser såsom att den innehåller en och eller annan MILE.
Idag såg den ut så här:

2 km - 1 Mile - 1 km -
1 km - 2 km.
Denna gång med ett intervallsnitt på 4.55/km. 
Sådana här långa intervaller kan vara fruktansvärda men på grund av min dåliga form så höll jag farten på en någorlunda stabil nivå. Alltså, jag tog inte i så att det började sticka i fingrarna och jag stumnade helt, utan jag valde en fart så att jag precis orkade köra alla intervaller på samma min/km - tid och pinas lagom. 
Det blev jämt och fint men mycket jobbig så det var ett riktigt bra upplagt pass.
Att ha tur är skickligt.
Grattis grabben!










För några dagar sedan var jag och sänkte ett par goda öl med en god vän.
Vi käkade Österrikiskt husmanskost och skrattade skrockande åt gamla minnen från förr. Det började tränga på i kisseriet så jag sökte upp resturangens vattenklosettområde. Det var upptaget på toaletten som hade en mansperson avbildan som en sorts logo på dörren. Efter tio minuter väntan (90 sekunder) tog jag beslutet att det är ju (o)nödigt att jag står här som ett fån när det finns en WC som ingen brukar. Jag gick då således in på damernas toalett och gjorde det jag hade för avsikt att göra.
Kissa lite.
När jag var klar och öppnade dörren så stod det en kvinnoliknande människa utanför och såg lite förvånad ut.
Jag hinner knapp ut igenom dörren när hon klämmer sig in i dörröppningen och armbågar mig lite sådär knuffigt när hon surt påpekar:

- Detta är faktiskt en damtoalett, du har inget här att göra!

Sant eller Ej.
Jag tackar omedelbart dagens sillmjölkesamhälle i tanken och utbrister snabbt som en pisksnart:

- Vem är du, och vad ger dig rätten att sätta en etikett på min könstillhörighet!

Jag flickfnittrar tyst när jag bredbent går därifrån och till baren där jag beställer ännu en omgång kalla öl till Danne och mig.

måndag 27 mars 2017

Sommrigt

Brothers and sisters all over the world Lets get together, let it be love.
Jag är på Djurgården och joggar i T-tröja och surfarshorts. (Quicksilver) Det är 17 svenska grader ute och solen strålar. Nu skall det föras till handlingarna att det går svajnigt tungt i löpet men är det härligt veeder så äre.
Sååååå......


Summa summarum så är det en bra jävla dag.

lördag 25 mars 2017

Visa våfflan

Läste att Våffeldagen infaller den 25 mars varje år. När jag fortsatte att läsa så kom jag fram till den föga överraskande upptäckten att nästa gång det är våffeldagen är den 25 mars 2018.
Momento vivere är utrikiska för:
"kom ihåg att leva"
På tal om utlänningar:

Frågan om varför det luktar klor om vissa bussars av­gaser är mer komplicerad än vi anade. Det visar sig att det är nedbrytningen av din egen näsas slemhinnor som luktar
Klorlukten från dieselbussar är intressant, men det finns ytterligare intressanta fakta om detta ämne. Klorgas och kvävedioxid (NO2) luktar exakt likadant - det är nämligen i båda fallen lukten av att din egen nässlemhinna oxideras.
Jaja, jag var nyligen ute på en löprunda i sola. Igenom stan och ut mot sjöhistoriska. Det gick halvtrögt men kändes bra psykologiskt. Kutade över gärdet och sen Karlavägen en stund. Någonstans längs odengatan mötte/passerade jag Persbrant å jääädrar vad cool han såg ut. Perfekt ruffigt skäggstubb, Svart skinnpaj och en häftig hatt. Jag var bara sådär mellanmjölkscool. Vi såg och bedömde varandra under 2 sekunder och sen var momentet förbi.
Nåja skit i det, det var en annan sak jag hade på hjärtat,... jag såg en sån där Thailandskopia av en Porsche.
"Porsche Camera"
Tokigt 😂

lördag 18 mars 2017

Egentid

Livet efter Barcelona går vidare. Det var en stad jag mycket gärna kommer tillbaka till och även om det sög med uppförsbacke sista kilometerna så skulle jag kunna kuta Barcelona Maraton igen. Skulle förstås vilja kuta där för att ta revanch på den dåliga tiden men också för att jag missade mycket sightseeing under löprundan pga att jag var så djupt inne i utmattningsdimman.


På tal om dimma så har jag ett vintips. 

☆ Om man överhuvudtaget reflekterar över att inhandla en Romanée Conti för egen konsumtion tycker jag man bör spara den minst 20 år från skörd innan man öppnar den. Innan dess levererar vinet inte märkvärdighet i någon paritet med priset.


Har du några Kardiovaskulära problem?

Drick bärs då, och var trevlig så resulterar det förhoppningsvis att du får ligga
Det tipset (som egentligen inkluderar flera stöttepelare) gör att du klarar dig bättre än om inte, att klara dig från hjärtattack.

Skall försöka dela upp informationen lite:
Om man har polare så är man glad och mår bra. Detta gör ju då att hjärtat mår bra. Har du ingen vän se då till att inte bråka med grannarna.
En bra relation med bara så lite som en granne kan kopplas i samband med hela 17 procent minskad risk för hjärtinfarkt.

Angående bärs då så enligt en ny svensk studie kan två öl i veckan minska kvinnors risk att få hjärtproblem med så mycket som 30 procent.

Då snubbar ofta dricker mer bempa än damer, eller icke binära för den delen, så borde den minskade risken ligga på en 60% för karlar som gjort lumpen och hinkar bira i parti å minut.
Sex då?
Nja det är väl lite för privat att tala om.
Men ok då!

Sexuell aktivitet motsvarar den typ av mild konditionsträning, som rekommenderas som ett sätt att minska risken för hjärtinfarkt.

Sen är det väl som med polare, du får en positiv känsla att det verkar som om någon gillar dig. Du får då en skön känsla och bli mjuk och varm i hjärtat.
   
............................................................

Jag drog en 8.5 km igår. Första passet efter maran. Jorå jag kutade snabbare kilometertider än tidigare i år men blev mycket stum i buggarna.
Man är ju inte 45 längre och är inte direkt i topptrim så jag vilar två extra dagar innan jag fortsätter resan tillbaka.
Nu stödvila innan jag möter upp pojkarna (polare) på en påse bärs (öl) och sen kolla Blackberry Smoke. (Nästan lika bra som sex)


Fysionomi

Det är lika bra att sluta drömma, 
Det går åt helvete i alla fall.
För om man drömmer om Paris 
hamnar man på något vis
likt förbannat i Hudiksvall.
.................................................................

Nja nu är det inte så illa. 
Jag visste ju mycket väl att tre veckor träningsförberedelser efter träningsstopp sedan september inte skulle räcka till något annat än att jag eventuellt skulle överleva Barcelona vistelsen.

Nu ligger jag med stela ben, äter SKINK-Chips?! och tänker tillbaka på helgens eskapader.


Ja, då var Barcelona Maraton avklarat.  Avklarat är nog rätt ord för det skulle inte vara helt korrekt att säga att jag har sprungit, och i alla fall inte hela tiden.

Jag startade i väldigt lugnt tempo och första timmen var en trevlig sightseeing som inkluderade bla Camp nou och Sagrada Familia.


Det gick faktiskt rätt bra första 15000 m. Bra precis då vid 15 km blev jag omsprungen av Hannah...Det hände även i Hamburg förra året men i år gjorde det inget. 
Helt enligt förväntningarna.
Efter det kom en 12 km lång transportsträcka med diverse up n' down och allmänt hårt löparjobb. Ungefär cirka där började jag tappa intresset för omgivningen så jag slog på musik och gick in i mig själv.
Då jag inte längre har grundträningen att luta mig mot blev sista 15 km bland det jobbigaste jag har gjort på en "löparbana". Min fysiologi singnalerade smärta och jag tog nog en 7- 8 minutlånga gångpausar utöver vätskestationerna.
Men till vad nytta, Bara svammel.
  
Musiken i min noggrant utvalda spellista var... Blev  (du fattar) urdålig och ofantligt störande, Benen vägde 7.8 ton och jag hatade palmerna och solen. Ont i ryggen och kramp i magen, Skrik-andades stötvis & synen var suddig. Då kommer sista 2 km... 
OCH DET ÄR UPPFÖR!



Vem fan lägger en Marathonbana där sista 2 km är uppförsbacke? 
(Ja 2.5 km faktiskt) 
Jag tror jag lubbade på i ren förbannade trots samt spottade halvhögt ut svador värre än Petter Nilsson gjorde när Luleå hockey blev utslagna. 

Men så kom jag trots allt i mål. 

Jag haltade till restaurang Tapa Tapa där resten av gänget satt.

Och allt var förlåtet.

fredag 17 mars 2017

GAMBLER

On a warm summer's eve on a train bound for nowhere i met up with the gambler.
We were both too tired to sleep so we took turns a-starin' out the window at the darkness.
The boredom overtook us, And he began to speak:
- "Son, I've made a life out of readin' people's faces. Knowin' what the cards were by the way they held their eyes.
- So if you don't mind me sayin', I can see you're out of aces, for a taste of your whiskey I'll give you some advice"
So I handed him my bottle and he drank down my last swallow.
Then he bummed a cigarette and asked me for a light.
And the night got deathly quiet and his face lost all expression,
He said,:
- "If you're gonna play the game boy, you gotta learn to play it right.
- You've got to know when to hold 'em, know when to fold 'em.
Know when to walk away, and know when to run.
- You never count your money when you're sittin' at the table ´coz
there'll be time enough for counting, when the dealin's done.

söndag 12 mars 2017

Subcity

För några dagar sedan.
-Aaaaah!
(Utbrast jag efter en rejäl klunk öl.)

(Mitt sällskap.)
-Nä det var inte ok.  
- Du lät som en gubbe, och en gubbe som har längtat hela dagen efter den där klunken.

-Ööööh ja?
(Sa jag när jag precis fyllt 48 år och längtat hela dagen efter en kalljävlaöl.)


Visste du att Nervknut heter ganglion på engelska.
På latin är det: Ganglion.
Också.

Nog visste du väl att i en studie enligt brittiska Metro har dom kommit fram till att "Smarta individer behöver mer ensamtid, de kan till och med må dåligt av för mycket umgänge"

 

Jag var och röntgade mina njurar för någon dag sedan.
Det skall vara en försiktighetsåtgärd bara.
Nåväl det jag skulle säga angående sjukvårdsbesöket är att dom skulle spruta in något som heter kontrastvätska. Det känns i kroppen när dom gör det, så sköterskan som skulle verkställa insprutandet instruerade mig hur det skulle gå till och hur det skulle komma att kännas.
Hon berättade att det kommer att bli varmt i halsen och ganska omedelbart senare skulle det kännas som om jag har kissat på mig.
Bra så.
Det jag nu undrar är; vilket är värst:
Att vätskan är så "radioaktiv" att den bränner i blodådrorna?
eller
Att sjuksystern vet hur det känns att kissa på sig?

Jag är på väg tillbaka.
Har äntligen kommit igång med löpningen så att jag kan springa mer än fyra kilometer utan att börja gå.



Minnesanteckningar från träningsdagboken i anslutning till min födelsedag säger med glädje:

"Wow helt plötsligt drog jag ut på ett pass som har tendens att likna ett långpass och jag hade inte något av dom problem med att kuta på som jag har haft tidigare.
Jag sprang till Matte och väntade några minuter
och så körde vi sista 4 tillsammans. 

Gick inte snabbt men 16.5 km är års-PB i längd.
Bra jävla pass."



 Nu rast vila.



måndag 6 mars 2017

BARCELONA

Vid ett tillfälle för länge sedan så bokade jag och mina vänner att vi skulle springa Barcelona Marathon våren 2017.
Det är nu!
Närmare bestäm så i skrivande stund är det en vecka kvar.
Jag har ju haft en del farthinder på vägen så jag är pretty fuckin´ far from i form men jag har hunnit med ett par korta men fina pass så jag tänkte att jag skall nog klara att ta mig igenom skiten.

JA!  Jag skall vara försiktig. ta det lugnt och all det där.
Helt sant så har jag planer på att lägga in gångpausar.
Idag är målet att klara av att komma in under 5 timmar.
Jag är glad att jag har hamnat i den positionen att jag trots allt kan delta i loppet, men samtidigt är det frustrerande att jag hamnat på den nivån att det idag är en bedrift bara att genomföra ett maraton. Detta med tanke på att jag bara för två år sedan sprang ett par maraton i veckan och övriga dagar i veckan körde lidingölopp som vilodagar. Det bästa med målbilden på 5 timmar är väl att nästa mara jag gör i år (kanske Sthlm Marathon) lär jag ta årsbästa med en timme eller något.

Angående mina löparupplevelsers vara eller icke vara bör det kanske sägas att det jag tycker är långt, snabbt, bra eller dåligt kan vara något helt annat för en annan.
Jag skriver om mina upplevelser. Hur nöjd jag är med resultatet är baserat helt utifrån MINA EGNA förutsättningar.
Det jag tycker är bra kan var dåligt för andra och det jag är missnöjd över kan vara helt perfekt för annan.
Erfarenhet, Kapacitet och dagsform är som den är och blir som den blir.
Du gör ditt och du gör det bra.
Jag gör mitt och jag önskar jag kunde göra det bra. :)
Det är förstås fritt att bedöma men om det inte ger dig inspiration eller mina berättelser får dig att utvecklas är det ingen idé att jämföra avstånd och tider.

Fick träningstillstånd för tre veckor sedan och jag förstod ju naturligtvis att jag skulle inte hinna komma i tillräckligt bra marathonlöpform på så få veckor. 


Jag tog jag beslutet att det vore alldeles förträffligt om jag skulle hinna deffa ned 5 till 10 kilo i vikt samtidigt som jag får lite bättre flås så skall det nog går bra detta.  (snubbar deffar, vi bantar inte)

Visserligen är matbilder så retro att Baloo säger det bäst:
- "Störtlöjligt!"
Jag anser nog trots allt att denna bild fyller visst syfte och har relevans att hålla bloggen levande, så här ser vi nu ett exempel på en lunch.


 Lite Realitybilder från en hårdings matbord

.
Vet inte om jag skall skratta eller gråta av att jag fått prioriterade platser på tunnelbanan.


Dålig dag

Number One Bull Shit.

Det är lördag och jag vaknade upp vid 14-snåret efter att ha jobbat natt igår.
Mina planer idag bestod av att dra ut på ett långpass på minst två timmar.
Kände mig seg och hungrig när jag vaknade men efter ha fått i mig lite ätbart så drog jag ändå ut.
Jag började spontant med att springa sträckan längds Karlbergskanalen som är väääldigt platta första 5 km. När jag kom till Tranebergsbron (5km) så kände jag mig rejält trött och matt så jag insåg att det blir en tung dag.
Då tog jag beslutet att istället att jogga hemåt och ta nya tag i morgon, Söndag.
Blir så ibland, och oftare när man är ur form.
Som Tage Erlander sa, Även ett inställt träningspass är ett träningspass.

 

Jag kom hem duschade och svepte en prottedryck.
Äääh det kanske inte var just proteindryck men det blev nog en halv lite vatten och en kopp kaffe innan jag la mig för att sova middag innan nattjobbet.
Så blev det lite lugn i stugan och då är det väl på sin plats att jag berättar lite om:

Ekorrens och dess bon.

Bilden här ovan har inget med ekorrar att göra.. det är ju skalman, som är en sköldpadda för bövelen.

Ekorren är den enda gnagare som har sitt bo ovanför snötäcket.
Boet är ca 30 cm i diameter och är oftast placerat intill trädstammen 6-10 meter över marken.
Det är främst granar som utnyttjas som boträd.
Som regel sover ekorren ensam men kan under kalla vinterperioder dela bo med andra ekorrar.
Under sommaren byggs ytterligare ett väl isolerat bo för ungvårdnaden.
Ekorren har inget revir så flera individer kan under god tillgång på föda ses i samma gran.


torsdag 2 mars 2017

MARS

Jag lyssnade alldeles nyligen på en riktigt bra liveversion av Köppäbävisan.



Känslan var inte riktigt som att vara i form och löpa miltals i terränglådan men jag blev glad och kände för att vråla med i refrängen.


En dag skall jag kuta UTMB...
hmm utmb är ganska svårt att kvalicera in på men lika (typ 😆) bra fast lättare att få plats på är Suisse Alpine Ultra så jag får börja där.
Galet jobbigt, svajnigt coolt och underbart vacker natur. 
Då det är 7.8 mil med samma lutning i bergsbackarna som taken på Älvsbyhus känns det som om jag skjuter upp även det loppet på framtiden.
Men drömma får man.


Jag kör på med träningen men det går Schuuukt trögt. Samtidigt som jag ena dagen jublade över årets bästa pass (8 km med härlig känsla i kroppen.) Så blev följande dag en stor kamp att bara orka springa 1 km utan stopp!?
Jag deffar samtidigt som jag håller igång med att köra 1 till 3 kortare pass varje dag och förhoppningsvis släpper det snart så långpassen kommer in i mitt liv igen. 
Det blir nog allt bra detta tillslut.

 
Längtar tillbaka till när 16 km var ett återhämtningspass.
 

Hörde du hur det gick när två norska fängelsekunder bestämde sig för att fly?
Jo eftersom deras cell låg på sjunde våningen så knöt de ihop en massa lakan och rep och hängde ut genom fönstret.
– Klättra ner och se om det är tillräckligt långt, bad Ole. Terje kravlade sig ut genom fönstret och ner. Efter ett tag kom han flämtande upp.
– Det här går inte. Repet är för långt. Vi måste kapa det flera meter.

 
 


Sveriges bästa kebab ligger i Skärholmen.