torsdag 26 mars 2015

Inte bara klara... någon skall jag försöka vara.


Jag kommer att springa hela Appalachian Trail under våren 2015. Leden går igenom, och längs med bergskedjan Appalacherna. Distansen jag kommer att avverka är 2170 miles (ca 350 mil) och sträcker sig mellan delstaterna Georgia och Maine. 

        (Springer Mountain & Mount Kathadin). 

Naturligtvis går det inte att springa hela tiden men mitt mål är att hålla löpningen igång och göra en ”Self supported, Fast thru hike”. Detta betyder att jag har som mål att klara av 350 mil på mindre än 100 dagar och att jag skall vara ”Self supported” dvs. att jag kommer proviantera under vägen och bära med mig all utrustning och mat jag kommer att behöva för att överleva under äventyret. 


Jag åker till Atlanta 17 april och siktar på att starta på Springer Mountains topp (Atlanta, Georgia) 19 april och då förhoppningsvis vara i mål innan augusti. Den första månaden kommer att bli extra tuff med stora temperaturskillnader med alltifrån 0° till +17grader. Jag kommer antagligen få möta både regn och snö. Då regnmolnen ofta fastnar på bergskedjan kan det regna kopiösa mängder även följande månader men jag hoppas dock att jag kommer jag få uppleva i alla fall två månader av skönt sommarklimat. Målet är toppen av Mount Katahdin (Baxter state park, Maine) där jag beräknar anlända runt första augusti.


Målet med äventyret. 
Tankarna att springa leden startade i december 2012 när jag var på en roadtrip i USA och körde på Blue Ridge Highway längs bergskedjan Appalacherna. Jag tyckte redan då att det skulle vara en otroligt vacker och rolig upplevelse att springa på Appalachian Trail. 

När jag kom hem till Sverige låg tankarna kvar och en plan började gro. Nu är jag fast besluten att genomföra planen som till och med har blivit ett kall. Jag kommer att se denna resa som en pilgrimsresa, lite ” Hitta mig själv”, och testa mina gränser. I och med att tankarna och planerna har fått fäste, och att jag har läst på om upplevelser och rekord, har det även blivit en kamp mot klockan för att ta mig igenom leden på snabbast möjliga tid. 

Det är en mycket tuff trail. 350 mil är en högst respektabel distans, i höjdmeter bestiger man som ett exempel Mount Everest ca: 19 gånger och endast 20 % av de som startar fullföljer hela sträckan. Jag kommer förmodligen inte ta något världsrekord på sträckan (Matt Kirk set the Self-supported, thru hiker style, AT, 58d9h40m, June - August 7, 2013.) men utifrån den information jag har införskaffat så kommer jag ta ett (mycket) inofficiellt Svenskt rekord, FKT, om jag klarar hela leden inom 100 dagar.

• Jennifer Pharr-Davis has the overall AT speed record, 46d11h10m (supported), from June 15 to July 31, 2011 (Maine to Georgia).

• Andrew Thompson holds the men's AT record at 47d13h31m (supported), set in 2005.

• Matt Kirk set the self-supported (thru hiker style) AT FKT, 58d9h40m, June - August 7, 2013.

• FKT, Fasted Known Time.


Inga kommentarer: